De valkuilen van mantelzorgers en hoe u dit kunt voorkomen
In Nederland zijn er ruim 2.6 miljoen mantelzorgers. Minstens acht uur per week én langer dan drie maanden achtereen zorgen zij voor een naaste. In 40% van de gevallen betreft deze zorg een ouder of schoonouder. Mantelzorg wordt omschreven als “onbetaalde en vaak langdurige zorg voor een ziek familielid, vriend, kennis of buur en is zorg die niet valt onder vrijwilligerswerk”. De langdurige zorg is vaak nodig vanwege ziekte, handicap of ouderdom.
Bent u (onbewust) mantelzorger?
Het belangrijkste verschil tussen u als mantelzorger en een organisatie zoals de thuiszorg, is dat u al een relatie heeft met degene die zorg nodig heeft. Mantelzorger wordt u vaak niet bewust, deze rol sluipt erin. Zeker bij (plotselinge) ziekte van uw kind, partner of ouder, wordt deze zorg wordt als vanzelfsprekend ervaren. Ook wanneer dit in sommige gevallen uw hele dag en leven in beslag neemt.
Wanneer bent u ‘bewust’ mantelzorger?
Wanneer u de zorg niet (meer) alleen kunt dragen of onverhoopt zelf ziek wordt, zit er niets anders op dan ‘bewust mantelzorg’ te organiseren. In zo’n situatie wordt er in overleg en afstemming gekeken wie, wanneer en welke taken op zich kan en wil nemen.
Wat zijn de meest voorkomende taken van een mantelzorger?
De draaglast voor u als mantelzorger kan erg intensief zijn, zeker wanneer u er nog een (betaalde) baan naast heeft, een gezin te onderhouden heeft of u zelf hulpbehoevend bent. Het verschilt ook per persoon hoe zwaar mantelzorg wordt ervaren. Zo kan een persoon die twee keer per te hulp schiet, dit veel zwaarder vinden dan iemand die dit elke dag doet. Taken van mantelzorgers lopen uiteen van het begeleiden naar een dokter of ziekenhuis, huishoudelijke taken, verpleegkundige handelingen tot persoonlijke verzorging.
De meest voorkomende taken van een mantelzorger:
- Emotionele ondersteuning (76%)
- Praktische ondersteuning (73%)
- Huishoudelijke taken (43%)
- Persoonlijke verzorging (22%)
- Toezicht houden (14%)
- Verpleegkundige handelingen (9%)
De 4 meest voorkomende valkuilen voor mantelzorgers
Het valt niet mee om ineens de zorg voor een naaste op u te moeten nemen. Emotioneel, sociaal en fysiek heeft dit een enorme impact op beide partijen. De mate van zorgbehoefte kan toenemen en uw draagkracht kent ook zijn grenzen, of u nu wilt of niet. Er zijn vier valkuilen waar veel mantelzorgers mee te maken krijgen en waarvoor u moet waken:
- U beseft niet dat u mantelzorger bent
Zorgen voor een ziek kind, ouder of partner wordt vaak gezien als morele plicht. De ander zou tenslotte hetzelfde voor u hebben gedaan. Hierdoor vraagt u niet of nauwelijks hulp, ook niet wanneer de taken teveel, te zwaar of te complex worden. Uw naaste kan steeds minder en de druk voor u neemt nog meer toe. Vergeet niet dat er instanties zijn die u kunnen ondersteunen en begeleiden, zodat u ook weer even tijd voor uzelf heeft en uw eigen gezondheid kunt bewaken.
- Traditionele taakverdeling in crisissituaties
In veel families wordt in crisis vastgehouden aan een traditionele taakverdeling. Het oudste of het kind die het dichtst in de buurt woont, neemt de zorg van de ouders op zich. Dit kan gaan om de wekelijkse boodschappen of incidentele hulp, maar wanneer de zorg dagelijks wordt en een aantal uren in beslag neemt, kan dit enorm lastig worden.
- Afzondering en isolement
Wanneer u weinig of geen mensen in uw omgeving heeft die u kunnen bijspringen, is de kans op isolatie enorm. Onbewust staat uw leven in het teken van ‘zorgen voor’ en is er geen tijd meer voor uzelf. Sociale contacten onderhouden of opbouwen is lastig en ontspannen wordt ook steeds minder. Om uw draagkracht te behouden, is het belangrijk om uw gedachten, ervaringen en gevoelens uit te kunnen wisselen. Contact met andere mantelzorgers, familieleden of hulpverleners bieden u veel houvast en steun.
- Overbelasting van de mantelzorger
Alle eerder genoemde valkuilen, kunnen leiden tot de grootste valkuil: overbelasting. Dit is schadelijk voor zowel u als mantelzorger als de persoon waarvoor u zorgt. Er is sprake van overbelasting, wanneer u taken te complex, teveel en te zwaar worden. In dat geval wordt de draagkracht een draaglast.
Voorkom overbelasting en vraag (tijdig) hulp!
Het is voor elke mantelzorger van belang tijdig om hulp te (durven) vragen. U hoeft het niet alleen te doen en u bent niet de enige! Er zijn verschillende instanties die ervaring hebben met uw situatie en u kunnen helpen bij de verzorging en/of verpleging van uw naaste. Ook kan een aanleunwoning-, verzorgings- of verplegingstehuis soms uitkomst bieden. Het belangrijkste is dat de zorgbehoevende de beste zorg krijgt en u zichzelf niet (onnodig) overbelast.
Kunt u wel wat hulp gebruiken?
Wij hebben samenwerkingsverbanden met verschillende instanties die u kunnen ondersteunen of uw zorg (deels) uit handen kunnen nemen. Samen met u en de persoon waarvoor u zorgt zoeken zij naar de meest ideale oplossing. Wij brengen u graag in contact met de juiste persoon en helpen u de woning aan te passen of om te verhuizen als het echt niet anders kan.
Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Ga terug naar het overzicht