Seniorverhuizer | Seniorenverhuizing

Senioren goed begeleiden bij sluiting zorgcentrum

×
Ga terug naar het overzicht

Senioren goed begeleiden bij sluiting zorgcentrum

Nederland telt 2.328 zorgcentra. Vanwege bezuinigen worden vier van de 10 zorgcentra gedwongen om te sluiten. De sluiting betekent een gedwongen verhuizing voor senioren en dit levert onrust op. Wordt ‘uw’ zorgcentrum ook gedwongen om te sluiten? Dan kunnen deze tips u helpen de verhuizing beter te begeleiden.


De onzekerheid die een sluiting met zich meebrengt, levert veel verdriet, weerstand en angst op onder senioren en medewerkers. Door de verhuizing wordt de afstand te groot en verliezen veel ouderen hun directe contacten. Langer deelnemen aan activiteiten wordt lastig, zo niet onmogelijk. Ook de angst voor extra kosten voor bijvoorbeeld de inrichting van de woning, brengt een hoop weerstand met zich mee. Hoe kunt u deze angsten verminderen en de verhuizing soepel laten verlopen? Deze 5 waardevolle tips kunnen u helpen.

  1. Voorkom geruchten: communiceer en informeer

Door ouderen tijdig, duidelijk en zo volledig mogelijk op de hoogte te brengen en houden, kunnen geruchten worden voorkomen. Dit voorkomt onzekerheid, weerstand en angst. Hierbij kunt u denken aan informatiebijeenkomsten, waarin u aangeeft waar ouderen terecht kunnen met hun vragen. Ook kunt u kunt zelf persberichten opstellen om uit te leggen welke veranderingen en ontwikkelingen er plaatsvinden.

  1. Betrek familieleden en voorkom weerstand en verzet

De veranderingen en de gedwongen verhuizing kunnen ook veel verzet veroorzaken onder familieleden van de oudere. Zij zijn bang voor de impact die de verhuizing met zich meebrengt en verslechtering van de woonsituatie of toestand van hun ouder.

Door familieleden en medewerkers te betrekken in het hele proces, kunt u de verhuizing zo soepel mogelijk laten verlopen. Wanneer zij zich verzetten tegen de nieuwe situatie, heeft dit een nadelig effect op de gemoedstoestand van de oudere en vergroot dit de angst en weerstand.

  1. Betrek en ondersteun medewerkers en vrijwilligers

Voor uw medewerkers en vrijwilligers brengt de sluiting ook een hoop onzekerheden met zich mee. Zij hebben een goede band met de bewoners opgebouwd, welke zij dreigen kwijt te raken. en ook de angst hun baan te verliezen, zorgt voor de nodige emotie en weerstand. Door hen te betrekken, ondersteunen en begeleiden kunnen zij op hun beurt de verhuizing voor bewoners beter begeleiden.

  1. Geef informatie en suggesties over de mogelijkheden

Geef ouderen informatie en suggesties over de mogelijkheden. Vraag hen naar hun wensen: willen zij samen met een medebewoner verhuizen naar het nieuwe zorgcentrum of willen bijvoorbeeld dichter bij hun kinderen wonen? Aan welke wensen moet hun nieuwe zorgcentrum voldoen qua activiteiten, afstand en voorzieningen? Ook kunt rondleidingen organiseren, zodat ouderen de ‘sfeer’ kunnen proeven van hun mogelijke nieuwe onderkomen. Tot slot is het raadzaam om duidelijkheid te geven over wat het zorgcentrum wel en niet betaalt en regelt. Zo kunnen er tijdig maatregelen worden getroffen, zoals het aanvragen van mantelzorg, een verhuiskostenvergoeding, het aanpassen van een woning of het inschakelen van een verhuisbedrijf.

  1. Bied voor- en nazorg

Met name het verlies van het sociale netwerk kan een hoop zorgen met zich meebrengen. Bewoners met een goede band kunnen dan ook het beste bij elkaar blijven. Wanneer dit niet mogelijk is, kan een tablet uitkomst bieden. Zo kunnen ouderen via Facetime of Skype contact houden met hun vrienden en familie.
Organiseer een afscheidsfeestje
Organiseer een gezamenlijk afscheid voor medewerkers en bewoners. Zo kunnen zij samen toewerken naar de verhuizing en het op een positieve manier afsluiten.

  1. Organiseer een welkomstfeestjeOm de nieuwe bewoners kennis te laten maken met de huidige bewoners kunt u een klein ‘welkomstfeestje’ organiseren. Zo kunnen de ouderen op een ontspannen en ongedwongen manier kennismakenVeelbelovende toekomstHet verleden draaien we helaas niet terug, maar de toekomst biedt perspectief. De bezuinigen die de afgelopen jaren de ouderen- en gehandicaptenzorg flink hebben beschadigd, zijn niet onopgemerkt gebleven. De bezuinigingen worden geschrapt en in 2017 wordt 400 miljoen beschikbaar gesteld voor ouderen- en gehandicaptenzorg.
Ga terug naar het overzicht

Waarom kiest u Senior Verhuizer?

Na een ingrijpende gebeurtenis als een seniorenverhuizing, is het fijn als alles na afloop ook daadwerkelijk geregeld is. Geen spulletjes die nog gebracht moeten worden of dingen die nog op een andere plek moeten staan of hangen. Bij Senior Verhuizer maken we uw nieuwe woning direct bewoonbaar. Zoals u dat graag ziet.

Vraag offerte aan

Wij werken samen met

Logo Cliniclowns
Logo De Zonnenbloem
Logo Gered Gereedschap
Logo SWOA
Logo Keten Dementie de Liemers
Logo To Care Zorgprofessionals
Logo ReShare Leger des Heils
Logo Erkend Leerbedrijf

Interesse in onze diensten? Vraag offerte aan