Seniorverhuizer | Seniorenverhuizing

Verhuizen beste medicijn tegen eenzaamheid senioren

×
Ga terug naar het overzicht

Verhuizen beste medicijn tegen eenzaamheid senioren

In 2015 waren er ruim 3 miljoen senioren in Nederland. En dit aantal neemt alleen maar toe. Ruim één derde hiervan voelt zich eenzaam. Uit schaamte zijn er maar weinig ouderen die hierover durven praten. Velen van hen hebben slechts één keer in de maand sociaal contact.

Verhuizen beste medicijn tegen eenzaamheid senioren

Verhuizen beste medicijn tegen eenzaamheid

Naarmate de leeftijd toeneemt, neemt ook de eenzaamheid toe. Mensen verliezen hun partner, leeftijdsgenoten en vaak hun mobiliteit en zelfstandigheid. Verhuizen is een goede manier om eenzaamheid tegen te gaan.
Twee op de drie senioren denkt regelmatig na over verhuizen. Toch komt slechts 14% hiervan echt in beweging. Meestal gebeurt dit pas als thuis wonen echt niet meer kan. Vaak is het dan al te laat om nog een geschikte woning te vinden. Er zijn veel drempels die senioren belemmeren om daadwerkelijk te verhuizen.

Nadelen om te verhuizen:

  1. Te hoge woonlasten (25%)
  2. Geen geschikte woning in eigen woonplaats (26%)
  3. Angst om sociale contacten te verliezen (19%)

Voor iedereen is verhuizen een spannende gebeurtenis. Toch zijn er juist voor senioren genoeg voordelen om te verhuizen naar bijvoorbeeld een aanleunwoning, bejaarden- of verzorgingstehuis.

Voordelen om te verhuizen naar zorgcentrum:

  1. Zorg: er is (continu) verpleging aanwezig of nabij en vermindert de draaglast voor eventuele mantelzorgers
  2. Mobiliteit: Een passende woningomgeving vergroot de mobiliteit van senioren die slecht ter been zijn. Ook is er mogelijkheid om onder begeleiding te wandelen en worden er uitjes georganiseerd.
  3. Gezondheid: Een passende woonomgeving vermindert de kans op eenzaamheid en sociaal isolement. Hierdoor vermindert ook de kans op gezondheidsklachten.
  4. Veiligheid: Er is meer zicht en controle op senioren die hulpbehoevend zijn en deze worden beter en passend begeleid.
  5. Sociaal: Er is (meer) mogelijkheid tot contact met leeftijdsgenoten en er worden regelmatig (groeps)activiteiten en uitjes georganiseerd.

Verhuizen bevordert gezondheid

Verhuizen heeft dus meer voor- dan nadelen. Naast het feit dat dit de geestelijke en lichamelijke gezondheid bevordert van senioren, wordt hiermee ook het woningaanbod gestimuleerd. Door senioren te verhuizen naar een meer passende woonomgeving, komen grote woningen beschikbaar voor gezinnen.

Maar, het sluiten van verzorgingstehuizen, beperkt het toch al schaarse woningaanbod. Ook de hoge woonlasten van verhuizen, dwingt senioren die wel willen verhuizen, thuis te blijven wonen. Pas als er sprake is van een WMO- of AWBZ-indicatie, krijgen senioren urgentie. Heeft u een AWBZ- of WMO-indicatie, dan komt u wellicht in aanmerking voor een verhuiskostenvergoeding. Heeft u een laag inkomen, dan kan bijzondere bijstand uitkomst bieden.

Gaat u of kent u iemand die binnenkort gaat verhuizen? Wij geven gratis advies en een vrijblijvende offerte.

Neem contact op

Ga terug naar het overzicht

Waarom kiest u Senior Verhuizer?

Na een ingrijpende gebeurtenis als een seniorenverhuizing, is het fijn als alles na afloop ook daadwerkelijk geregeld is. Geen spulletjes die nog gebracht moeten worden of dingen die nog op een andere plek moeten staan of hangen. Bij Senior Verhuizer maken we uw nieuwe woning direct bewoonbaar. Zoals u dat graag ziet.

Vraag offerte aan

Wij werken samen met

Logo Cliniclowns
Logo De Zonnenbloem
Logo Gered Gereedschap
Logo SWOA
Logo Keten Dementie de Liemers
Logo To Care Zorgprofessionals
Logo ReShare Leger des Heils
Logo Erkend Leerbedrijf

Interesse in onze diensten? Vraag offerte aan