Seniorverhuizer | Seniorenverhuizing

Verhuizen naar een andere gemeente: hier denkt u aan

×
Ga terug naar het overzicht

Gaat u verhuizen naar een andere gemeente? Dan zijn er een aantal zaken waar u aan moet denken. Zo dient u uw nieuwe adres door te geven door u in te schrijven in de betreffende gemeente. In dit artikel zoomen we in op de vraag wat u allemaal moet doen als u gaat verhuizen naar een andere gemeente in Nederland.

Checklist verhuizen naar een andere gemeente

Om zo soepel mogelijk te verhuizen naar een andere gemeente, komt het maken van een planning en checklist goed van pas. Zo houdt u het voor uzelf overzichtelijk en weet u wat u nog allemaal moet doen om alles tot in de puntjes in orde te maken.

1.    Inschrijven bij de nieuwe gemeente

Een van de belangrijkste zaken die u moet doen bij verhuizen naar een nieuwe gemeente, is het inschrijven in die gemeente. U hoeft u overigens niet uit te schrijven bij uw huidige gemeente, want dit gaat automatisch na het inschrijven.

Het inschrijven in de nieuwe gemeente kan normaal gezien schriftelijk (ook soms digitaal) of persoonlijk via de gemeente waar u gaat wonen. Deze past uw adres vervolgens aan in de Basisregistratie Personen (BRP). Op de website van de gemeente kunt u zien hoe de procedure in uw gemeente precies in zijn werk gaat. Ook een telefoontje kan uitkomst bieden. Gelukkig is de procedure vaak heel gemakkelijk!

Liever uit handen geven? Dan kunt u bijvoorbeeld uw kinderen machtigen om de verhuizing voor u door te geven. Belangrijk om te weten is dat de verhuizing binnen vier weken vóór of uiterlijk vijf dagen ná de verhuisdatum doorgegeven moet worden. U loopt anders het risico op een boete van ruim driehonderd euro, en die kunt u vast beter besteden.

Welke documenten bij verhuizen naar nieuwe gemeente

  • Geldig legitimatiebewijs (ID-kaart, paspoort, rijbewijs, vreemdelingendocument)
  • Bewijs van bewoning (koopakte, huurcontract, toestemmingsverklaring)

Uitzondering adreswijziging: verblijft u door gezondheidsredenen tijdelijk in een zorginstelling, of is het voor onbepaalde duur? Dan gelden andere regels per situatie en gemeente. U kunt er meer over lezen bij de Belastingdienst of navraag doen in de gemeente.

2.    Gemeentelijke diensten verhuizen naar andere gemeente

Het is tevens aanbevolen om bij de gemeente navraag te doen over eventuele lopende diensten. Hierbij kunt u denken aan de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en toekenning van bijstand. Regels over het doorgeven van uw nieuwe gemeente voor dergelijke regelingen en diensten verschillen per gemeente en regeling.

3.    Overige diensten, als energie en verzekeringen, overzetten

Als u gaat verhuizen naar een andere gemeente, of sowieso een ander adres, dient u dit door te geven bij partijen waar u contracten hebt lopen. Hierbij kunt u denken aan water, televisie, internet en bellen, energie, verzekeringen, banken, et cetera. Mogelijk vinden er aanpassingen in uw contracten plaats, bijvoorbeeld bij de woonverzekering. Maak een overzicht van deze partijen en trek een ochtend of middag uit om dit te regelen. U kunt dit digitaal of telefonisch regelen. Ook hierbij kunt u hulp inschakelen van een dierbare.

TIP: Zet op een rijtje van welke instanties, diensten, abonnementen, et cetera, u post ontvangt, en zorg dat u daar in ieder geval de adreswijziging doorgeeft. U kunt aan de nieuwe bewoners vragen om u te informeren als zij later post van u ontvangen.

4.    Huisarts, tandarts en andere zorg regelen

Erg belangrijk is het regelen van de zorg bij verhuizing naar een andere gemeente. Mogelijk wilt u bij uw huidige huisarts blijven, en soms is dit mogelijk als u niet te ver weg woont. In andere gevallen moet u dit zo snel mogelijk gaan regelen. Denk aan een huisarts, tandarts, mogelijk ook fysiotherapie, een sportschool abonnement, pedicure, et cetera. Vraag uw oude huisarts om uw medische gegevens zorgvuldig over te dragen.

5.    Overige praktische zaken in uw gemeente regelen

Indien u geen eigen parkeerplaats bij uw nieuwe woning heeft, maar dit voor u wel wenselijk is, kunt u vroegtijdig bij de gemeente informeren naar een parkeervergunning. Mogelijk wilt u ook weten wat de lokale heffingen of afspraken zijn omtrent vuilnis. Dit alles kunt u navragen bij uw gemeente of vinden op de website van uw nieuwe gemeente.

Houd ook rekening met emotionele belasting

Het verhuizen naar een andere gemeente is niet altijd iets dat u vooraf gepland had. Zeker als u wat ouder bent kan het lastig zijn. Zo bent u misschien specifiek op zoek naar een leuke seniorenwoning die in uw huidige gemeente niet beschikbaar is, of zijn er andere redenen waarom u uw huidige woongemeente gaat verlaten.

De emotionele belasting van een verhuizing mag niet onderschat worden, zelfs als u geheel vrijwillig en met plezier naar een andere gemeente vertrekt. Misschien heeft u een hele goede relatie met de buren of wijkgenoten, doet u (vrijwilligers)werk in de buurt en bent u bekend met het huidige aanbod van winkels.

Neem de tijd om rustig om iedereen die u liefhebt in de buurt te vertellen dat u gaat verhuizen naar een andere gemeente. Spreek bijvoorbeeld af hoe jullie contact houden en geef uw nieuwe adres door. Oriënteer uzelf, bijvoorbeeld samen met een familielid, in de nieuwe gemeente en omgeving, zodat u een fijne start maakt.

TIP: verhuizing uit handen geven

Zoals u leest zijn er genoeg zaken waar u aan moet denken als u verhuist naar een andere gemeente. U heeft op dat moment al genoeg aan uw hoofd. Zeker als u wat ouder bent kan verhuizen een zware klus zijn. Overweeg daarom om de verhuizing van uw spullen uit handen te geven. Zo heeft u alvast een zorg minder.

Senior Verhuizer voor een soepele verhuizing

Bij Senior Verhuizer zijn we gespecialiseerd in seniorenverhuizingen. Onze speciaal opgeleide verhuizers verhuizen uw spullen met veel aandacht en zorg. Daarnaast bieden we u extra diensten om het u makkelijker te maken.

Denk aan het bezemschoon opleveren van uw oude woning, en het inrichten van uw nieuwe woning. Maar ook klusjes als het leggen van vloeren, schilderen van muren en zelfs het plaatsen van fotolijstjes, wij staan voor u klaar! Wilt u meer informatie of een vrijblijvende offerte aanvragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We ontzorgen u graag van begin tot eind bij uw verhuizing, zodat u meer tijd overhoudt voor de administratieve zaken rondom het verhuizen naar een andere gemeente. Met Senior Verhuizer kiest u voor een soepele verhuizing!

Ga terug naar het overzicht

Waarom kiest u Senior Verhuizer?

Na een ingrijpende gebeurtenis als een seniorenverhuizing, is het fijn als alles na afloop ook daadwerkelijk geregeld is. Geen spulletjes die nog gebracht moeten worden of dingen die nog op een andere plek moeten staan of hangen. Bij Senior Verhuizer maken we uw nieuwe woning direct bewoonbaar. Zoals u dat graag ziet.

Vraag offerte aan

Wij werken samen met

Logo Cliniclowns
Logo De Zonnenbloem
Logo Gered Gereedschap
Logo SWOA
Logo Keten Dementie de Liemers
Logo To Care Zorgprofessionals
Logo ReShare Leger des Heils
Logo Erkend Leerbedrijf

Interesse in onze diensten? Vraag offerte aan