Seniorverhuizer | Seniorenverhuizing

Wat is een aanleunwoning?

×
Ga terug naar het overzicht

Wat is een aanleunwoning? Een aanleunwoning is een zelfstandige woning die nabij een zorginstelling ligt. Zo kan iemand zelfstandig blijven wonen, en tegelijkertijd toegang hebben tot zorgfaciliteiten indien dat nodig is. In dit artikel vertellen we over de voordelen en nadelen van (verhuizen naar) een aanleunwoning.

Voor wie is een aanleunwoning?

Aanleunwoningen zijn vaak ontworpen voor ouderen die nog zelfstandig functioneren, maar die (voor de zekerheid) wel behoefte hebben aan een veilige omgeving met goede zorg dicht in de buurt. Bovendien zijn aanleunwoningen dusdanig aangepast op de behoefte van de bewoner. Denk aan een lage keuken, toiletbeugels of extra alarmsystemen.

Waarom verhuizen naar een aanleunwoning?

Bent u zelf wat ouder en merkt u dat het allemaal niet meer zo goed lukt? U bent gewoon net wat slechter ter been of kampt met bepaalde beperkingen, maar ze zijn zo minimaal dat u nog prima zelfstandig kunt blijven wonen? Een aanleunwoning kan een prettige compromis zijn tussen zelfstandig wonen en wonen met directe toegang tot zorg. Het stelt vaak ook uw dierbaren gerust, omdat zij weten dat zorg dichtbij u is.

Voordelen aanleunwoning

Balans tussen zelfstandigheid en toegang tot zorg: Een van de grootste voordelen zit hem in de betekenis van de aanleunwoning. Veel ouderen vinden het immers prettig om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Met een aanleunwoning hebben ze toch altijd toegang tot de zorg die wenselijk kan zijn.

Aanpassingen in huis: Aanleunwoningen zijn van nature al ontworpen om toegankelijk te zijn. Zo is er bijvoorbeeld voldoende ruimte indien u in een rolstoel zit, en worden leuningen en hulpstukken toegevoegd. Ook is bijvoorbeeld alles op de begane grond.

Groepsgevoel en -faciliteiten: U kunt gebruik maken van bepaalde voorzieningen. Zo krijgt u bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, en kunt u maaltijden aan huis krijgen. In de zorginstelling worden bovendien vaak leuke activiteiten georganiseerd waar u aan deel kunt nemen. Zo heeft u altijd veel mensen om u heen en dat versterkt groepsgevoel en betrokkenheid.

Nadelen aanleunwoning

Soms is een aanleunwoning niet de beste oplossing: De familie hamert soms op een verhuizing naar een aanleunwoning, terwijl u daar misschien zelf helemaal niet aan toe bent (het is immers best een stap waar een acceptatieproces bij komt kijken). Een aanleunwoning kan soms nog niet noodzakelijk zijn, omdat u zich nog prima voelt. En in andere gevallen zou een zorginstelling juist beter zijn. U dient daar goed over na te denken.

Niet altijd plek en dicht bij huis: In veel plaatsen ziet u dat het aanbod kleiner is dan de vraag, waardoor u niet altijd meteen terecht kunt in een aanleunwoning. Of u krijgt een woning in een andere woonplaats toegewezen. Zo bent u verder weg van uw vertrouwde omgeving, en eventuele activiteiten in uw buurt.

Hulp bij verhuizen naar een aanleunwoning

Gaat u inderdaad verhuizen naar een aanleunwoning, dan kan het erg prettig zijn om het verhuizen uit te besteden. U kunt dan specifiek kiezen voor Senior Verhuizer, die ervaring heeft met het verhuizen van ouderen naar aanleunwoningen. Onze professionals hanteren een rustige aanpak, en helpen u zelfs met spullen opruimen. Moet u de woning op een bepaalde manier opleveren? Onze klusjesmannen brengen alles in orde. Lees verder over onze services of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Ga terug naar het overzicht

Waarom kiest u Senior Verhuizer?

Na een ingrijpende gebeurtenis als een seniorenverhuizing, is het fijn als alles na afloop ook daadwerkelijk geregeld is. Geen spulletjes die nog gebracht moeten worden of dingen die nog op een andere plek moeten staan of hangen. Bij Senior Verhuizer maken we uw nieuwe woning direct bewoonbaar. Zoals u dat graag ziet.

Vraag offerte aan

Wij werken samen met

Logo Cliniclowns
Logo De Zonnenbloem
Logo Gered Gereedschap
Logo SWOA
Logo Keten Dementie de Liemers
Logo To Care Zorgprofessionals
Logo ReShare Leger des Heils
Logo Erkend Leerbedrijf

Interesse in onze diensten? Vraag offerte aan