skip to Main Content

Met pensioen of doorwerken: leef nog lang en gelukkig?!

De leeftijd waarop we met pensioen mogen gaat met kleine stappen omhoog. Over 5 jaar ligt de pensioenleeftijd op 67 jaar. Moeten we hier tegenop kijken of is dit het geheim om gezond oud te worden? De meningen zijn verdeeld, maar de feiten liegen er niet om.

Sterftecijfer daalt 9%

Langer doorwerken blijkt het geheim te zijn om jong van lichaam en geest te blijven. Het verschil is al verrassend als men langer dan een jaar doorwerkt. Het onderzoek werd uitgevoerd onder gezonde en ongezonde proefpersonen. De kans om te sterven daalde in beide groepen met gemiddeld 9%!

Doorwerken is gezonder

Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar langer doorwerken betekent levert niet alleen economische voordelen op, met name de sociale contacten zijn van invloed op de lengte van het leven. Het onderzoek heeft rekening gehouden met verschillende invloeden, zoals vermogen, levensstijl en opleidingsniveau. De uitkomst is voor alle gevallen hetzelfde: langer doorwerken is gezonder.

Verdeelde meningen

Gedragswetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam Levi van den Bogaard, is het hier niet mee eens. Hij zegt dat gepensioneerden zich juist gezonder voelen dan mensen die langer doorwerken. Gezondheid kan volgens hem het beste worden gemeten met hoe gezond men zich voelt. Actief blijven is belangrijk, maar dat kan ook zonder de verplichten en stress die werk met zich mee brengt.

Van den Boogaard: Het is het inderdaad belangrijk dat mensen actief blijven en dat je het gevoel hebt dat je ertoe doet, maar dat kan ook zonder de verplichtingen en stress van een vaste baan.

Gelukkig, maar…

Langer doorwerken heeft geen invloed op het geluksgevoel en gepensioneerden zijn niet minder gelukkig dan niet-gepensioneerden. Dit is wel anders als mensen gedwongen worden om langer door te werken of gedwongen worden ontslagen. In de meeste gevallen hebben we niets te zeggen over hoe lang we doorwerken en het verschilt per persoon en beroep hoe lang we ons werk kunnen blijven uitvoeren.

De Senior Stagiar

Voor werkeloze 55-plussers is het vinden van een nieuwe baan niet altijd even makkelijk. In het nieuwe programma Senior Stagiar wordt deze groep een handje geholpen. Vanaf 13 september wekelijks te zien op Omroep Max om 22.10 uur. Bekijk de eerste aflevering hier.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top